Szemészeti szakirodalom. Beszél a székesegyház (dedikált)


Míg korábban a szakmai irodalommal lépést tartani akaró igyekezett a legfrissebb folyóiratokat olvasni, addig ma a Medline-összefoglalókban való Tovább Előszó Napjaink információ áramlása rendkívül felgyorsult.

felnőtt kancsalság műtét áfonya a látás kezelésére

Míg korábban a szakmai irodalommal lépést tartani akaró igyekezett a legfrissebb folyóiratokat olvasni, addig ma a Medline-összefoglalókban való tájékozottság jelenti a legfőbb irodalmi ismereteket. Részben jól van ez így, hiszen rendkívül megrövidült az az idő, amit olvasásra fordíthatunk.

makula degenerációs látásvizsgálat szürkehályog tünetek

Másrészt azonban sajnálatos, hogy az az egyén számára speciálisan transzformált ismeretanyag, amit egy cikk elolvasása - és főleg a közben végzett gondolkodás - jelent, elveszett.

A Medline összefoglalókból megtudhatjuk, hogy mit akartak a kutatók megtudni, milyen módszerrel dolgoztak és mi lett az eredmény.

ha a látás mindkét szem számára más a kognitív tevékenység jellemzői látásromlás esetén

Nem jutunk birtokába azonban annak az eszmefuttatásnak, amelyet a szerző k eredményeik birtokában tesznek és amelyek továbbgondolkodásra késztetik az olvasót. Egy tudományos közlemény vagy egy összefoglalás elolvasása között körülbelül az a különbség, mint az olvasás és a TV-nézés között.

orvos elutasítja a látást deuteranopia látás

Az ismeretanyag gyors bővülése sokszor elavulttá tesz tíz évvel korábbi eredményeket is. Gyakran azonban éppen ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk: száz évvel ezelőtt is tudtuk már azt, szemészeti szakirodalom egy-egy közlemény újdonságként közöl.

látás 55 évesen kezeli a látást a kapuk szerint

Természetesen az ismeretek felújítása nem haszontalan, hiszen a jelentősen megnövekedett írásos anyag tárolókba szorítja azokat a régi folyóiratokat, amelyek egy része elévülhetetlen eredményeket tett közzé egykoron.

A világ tudósai valahogyan mérni szeretnék eredményeiket, szemészeti szakirodalom teljesítményeiket. Ennek többféle módját kitalálták már.

goji javítja a látást étkezés gyomorbetegségek gyanúja esetén

Vissza Tartalom.