Szembetegségek megelőzése


Szembetegségek 60 éves kor felett — tippek, amelyek segíthetnek a megelőzésben írta: Kovács Kriszta A szemünk ezen túl is az egyik legfontosabb érzékszervünk, az egyik legnagyobb ajándék, hogy látjuk a körülöttünk lévő világot.

aki a torna révén helyreállította a látást

Ezt pedig minél tovább szeretnénk élvezni, vagyis érdemes odafigyelnünk a szemünk egészségére. Mutatjuk, ezek a szembetegségek jelenhetnek meg leginkább 60 éves kor felett, és íme 6 módszer, amivel megelőzhetők.

Szembetegségek

Ahogy öregszünk, egyre inkább tapasztalhatjuk azt, hogy romlik a látásunk. Ez egyrészt genetikai adottság, vagyis mindenkinél másképp jelentkezhet ez a tünet, ahogyan a szemünk egészsége is.

klinika pimonenka 10a látás

Másrészt azonban mi magunk, az életmódunk és az egészségünkkel való foglalkozással is tehetünk azért, hogy a szemünk egészsége éppen optimális, vagy esetleg ártunk annak. Többek között ezek miatt fontos, hogy rendszeresen eljárjunk szemvizsgálatra is, különösen 40, 50 éves kor felett egyre sűrűbben, hogy az esetleges tüneteket még időben felismerjék a szakorvosok és ennek megfelelően időben el tudják kezdeni a komolyabb probléma megelőzését, illetve a fennálló kezelését.

Ezek alapján a szakemberek szerint létezik 4 olyan betegség, amely 60 éves kor felett különösen jellemző. Mutatjuk, melyek ezek.

Szembetegség

Szürkehályog Ez a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Az áttetszőség megszűnése pedig megakadályozhatja, hogy megfelelő mennyiségű fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, a látás helyreállítása vakság után homályos látást szembetegségek megelőzése — olvasható a betegségről a Wikipédián.

 • Fontos a szembetegségek megelőzése | Híradó
 • Újság a látásról
 • Myopia vagy hyperopia, amely jobb
 • Szembetegség - Tudástár
 • Szemcseppek neve a látás javítása érdekében
 • Szem- és látásjavító termékek
 • Hogyan ismerjük fel a leggyakoribb szembetegségeket?

Ez állítólag olyan, mintha a beteg egy ködös ablakon keresztül szemlélné a külvilágot. A szürkehályog jellemzően lassan alakul ki, és műtéttel kezelhető.

Fotó: iStock.

Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?

Ez pedig a szem és a szemen belül a retina megbetegedése. Az 1-es típusú diabéteszes betegeknél 15 év után körülbelül 90 százalékban, 2-es típusú diabétesz esetében 25 százalékban jelentkezhet.

A diabéteszes retinopátia esetében a retinában lévő vérerek károsodnak, bevérzések keletkeznek.

Tünetei a homályos látás, a kettős látás vagy a szemfájdalom lehetnek. Nem gyógyítható, de műtéttel, lézeres beavatkozással csökkenthető lehet a látásvesztés esélye.

Szemszárazság tünetei és kezelése

Zöldhályog Szintén egy látáskárosodást, de akár vakságot is okozó szembetegség. A zöld hályog valójában több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása.

ideális szemészeti központ

A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll — szembetegségek megelőzése Wikipédia szerint. A betegségnek gyakran nincsenek tünetei eleinte, ezért sokszor későn diagnosztizálják, amikor már jelentős kár érte a beteget.

 • Szemfényőrzés - A szem­be­teg­sé­gek meg­elő­zé­se | TermészetGyógyász Magazin
 • Valaki visszanyerte látását
 • Rövidlátással lehet szülni
 • Szembetegségek megelőzése, Fontos a szembetegségek megelőzése
 • Homályos látás asztigmatizmus
 • Hogyan lehet megérteni, hogy a látás lemegy
 • Szemszárazság tünetei és kezelése - HáziPatika

Kezelésként a szakorvos szemcseppeket, gyógyszerek szedését vagy akár műtétet is javasolhat. Makuladegeneráció Ez valójában egy betegségcsoportami a szem ideghártyáját, illevte a sárgafoltot károsítja. Ez a terület felel az éleslátásért, a betegség hatására romolhat a látásélesség, de akár vakságot is okozhat. Előfordulhat, hogy a központi látómezőben a tárgyak eltorzulnak vagy sötét foltok jelennek meg.

Szembetegségek 60 éves kor felett – tippek, amelyek segíthetnek a megelőzésben

Többek között injekciós kezeléseket javasolhatnak a szakemberek, valamint lézeres szemműtéttel csökkenthető a betegség rosszabbra fordulása. A szakemberek szerint például a rendszeres testmozgás sokat segíthet. A mozgás ugyanis javítja a vérkeringést, ami többek között a szemünk egészsége szempontjából is fontos.

Fucus a látásra

Emellett a rendszeres mozgás segíthet megelőzni a cukorbetegség vagy a magas koleszterin kialakulását. Védjük a szemünketaz UV-sugárzás sem tesz jót a szemünknek, vagyis érdemes megfelelő minőségű napszemüveget használni a napfény ellen — ez ugyanis növelheti a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának szembetegségek megelőzése.

A látás higiéniája. A szembetegségek megelőzése

Figyeljünk a vércukorszintünkre, hiszen fentebb is leírtuk, hogy a diabétesz következménye szembetegség, de akár vakság is lehet. Ellenőriztessük és konzultáljunk rendszeresen az orvosunkkal a cukorbetegség megelőzése vagy adott esetben a megfelelő kezelése érdekében.

szürkehályog műtét ára tb támogatással

Szokjunk le a dohányzásról! A dohányzás ugyanis nemcsak szív- és érrdenszeri, illetve tüdőbetegségeket okozhat, de szembetegségek megelőzése felsorolt négy szembetegség bármelyikét előidézheti, illetve meglévő betegség esetén ronthatja az állapotunkat.

Fontos a szembetegségek megelőzése

Étkezzünk egészségesen, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek ugyanis a szemünkre is jótékony hatással vannak. Együnk sok bogyós gyümölcsöt, zöldségeket, valamint citrusféléket.

károsodott intelligencia és látás

Az ómega-3 zsírsav is a hasznunkra válhat, ezt például a lenmag vagy a dió segítségével is bevihetjük a szervezetünkbe. Figyeljünk a vérnyomásunkra, a magas vérnyomás ugyanis a szemünk vérellátására is rossz hatással lehet. Érdemes ezt is rendszeresen ellenőrizni, és ahogy mindig, ebben az esetben is a szakrovosunkkal konzultálni.