Rövidlátás csecsemőnél. A Rövidlátás, távollátás rövid leírása


rövidlátás csecsemőnél hol lehet gyógyítani a rövidlátást

Szekeres Márta, a szemész főorvossal beszélgettünk arról: miért az egyik legfontosabb tényező, hogy időben jusson el a gyermek a megfelelően felszerelt gyermekszemészeti szakrendelőbe.

A gyermek gyógyulása, kezelése szempontjából, az idő ugyanis a legfontosabb faktor.

Szekeres Márta. Ezeknél a gyermekeknél az iskolai munka nehezített. A tanító néni előbb-utóbb kéri látás mínusz 14 szülőt, hogy vigye el szemészetre a gyermeket. Ha a gyermek nem ül meg 5 percig nyugodtan, gyakran nem pusztán azt a terhet viseli, hogy kirí a többi gyermek közül, de szinte elkerülhetetlen, hogy mindez lelki, pszichoszomatikus tünetekkel is együtt járjon.

Ezt tehát nem úgy kell elképzelni,hogy távolra nem lát. Ha például a visus látásvizsgáló táblán csak a legnagyobb számot tudja elolvasni és a kisebbeket nem, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem látja, hanem úgy, hogy nem látja tisztán.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy szülőként felismerjük ezt az állapotot, de legalábbis felvetődjön a gyanú, hogy szakorvosi segítségre lehet szükség és az első utunk a gyermekszemészhez vezessen. Gyakran találkozunk azzal vizsgálat közben, hogy a szülő számára nagyobb gond, hogy esetleg szemüveges lesz a gyermeke, mint a gyermeknek.

Jóllehet a gyermek viselkedése gyökeresen megváltozhat pusztán attól a ténytől, hogy élesen látja a táblát és képessé válik a figyelemre, koncentrálásra — hangsúlyozza a főorvosnő.

rövidlátás csecsemőnél egy farkas látványáról

Abban az esetben, ha a gyermek rövidlátó és nem kap időben szemüveget, mivel közelre jól lát, mindig közeli játékokat játszik, s így fenn áll a veszélye annak, hogy magába zárkózott gyermekké válik. Azzal ugyanis, hogy nem nagyon tud részt venni szabadtéri játékokban, mert nem látja meg a labdát, amit felé dobnak, csak ha már egész közel érkezett, elveszíti az együttjátszás élményének lehetőségét s ezzel gyakran a barátkozás lehetőségét is.

Miről ismerjük fel?

Esetükben az a veszély is fennáll, hogy ha a látás életlen, a szem nagyobb ütemben romolhat. Ezért nem mindegy, időben sikerül - e javítanunk, korrigálnunk a rövidlátást egy megfelelő szemüveggel — hangsúlyozza a gyermekszemész főorvos.

Mi az a rövidlátás? Miért olyan fontosak a korai szűrővizsgálatok, és mikor van itt az idejük? A szemüveggel kapcsolatos tévhitekről is szólunk.

Genetikai okok A rövidlátás fokozódásának egyik lehetséges oka gyakran a genetikában rövidlátás csecsemőnél — fejti ki Dr. Szekeres Márta. Abba ugyanis nem tudunk beleszólni, hogy mekkorára nő meg a szemgolyó, hiszen ez általában örökletes.

  • Befolyásolja-e a látást
  • Mi a látás 0
  • Aloe a látás kezelésére
  • A rövidlátás (myopia) - Szakmai Informáciok - Pirinyó Szemészet - Gyermekszemészet
  • Koraszülöttek ideghártya károsodása A koraszülöttek ideghártya károsodása latinul: retinopathia prematurorum, rövidítve ROP olyan szemészeti megbetegedés, amely koraszülöttek szemén alakul ki.
  • Gyerekek egészséges látásának biztosítása (“Back to school”) • gondoljavegighiggadtan.hu

Vagyis előfordul, hogy két jó szemű szülőnek a gyermeke erősen rövidlátó, mert az egyiknek a nagyobb szemében megfelelően rövidlátás csecsemőnél a szemlencse is, így jól lát, a másik szülőnek kisebb a szeme és a szintén kisebb szemlencsével úgyszintén jól lát. Azonban ha a gyermek örökli a nagyobb szemet, valamint a másik, nem bele való szemlencsét, már elő is állt a rövidlátás. Ezért lényeges az idő— mondja a főorvos — mert minél később kap a gyermek segítséget egy megfelelő szemüveggel, annál nagyobb fokú a rövidlátás mértéke.

rövidlátás csecsemőnél könyv az emberi látásról

Ugyanakkor jellemző az is, hogy nagyfokú rövidlátók esetén, mind a szemfenéken a látóidegen, mind a látóhártyán lehetnek problémák.

Hogyan veheti észre a szülő?

Kiemelt témák

A szülő azt érzékelheti rövidlátó gyerek esetében, hogy a pici gyermek túl közel megy a TV-hez, hogy jobban lássa a képet, illetve, hogy feltűnően hunyorít, ha már nagyobb, hiszen nem látja meg, például az előttük lévő autó rendszámát, vagy a villamos számát. Rövidlátás csecsemőnél a jelenségek minden szülőnek feltűnnek, ha sorozatban ismétlődnek.

rövidlátás csecsemőnél dima bilan látás

A legfontosabb, ahogy már említettem, hogy ne várjanak, ha nem muszáj, vigyék el a gyermeket gyermekszemész specialistához.