Látássérült szürkehályog. Vakság a fejlődő országokban


Szerkesztő Napjaink modern műtéti technikájával látássérült szürkehályog gyógyítható a szürkehályog.

A szemlencse természetes öregedése, illetve bizonyos betegségek miatt a lencsében lévő szövetek lebomlanak, azok összetapadnak, így a lencsén belül kis területeket elhomályosítanak.

Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaságamely a napokban tartja éves kongresszusát. A betegség főként az idősebb korosztályt érinti. Kezdetben az elváltozás mértéke még alig észrevehető, de később akár teljes vakságot is okozhat.

Főoldal » Betegségek » Szembetegségek, látás » Lásson tisztán! Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és ezer látássérült ember él hazánkban.

A modern életvitel autóvezetés, számítógép- és okostelefon-használat egyre jobb látóélességet kíván. Az érintett betegek ezért egyre fiatalabb korban keresik fel a szemorvost, bár egy friss felmérés szerint mégis honfitársaink tízezrei halogatják a kezelést, amivel a vakságot kockáztatják.

Látássérült nézőmmel talágondoljavegighiggadtan.huért érdemes csinálni!

A szürkehályog a szemlencse betegsége. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse átlátszósága folyamatosan csökken, az érintettek látása egyre homályosabb. Kialakulása nem jár fájdalommal, és a látásromlás sokáig észrevétlen maradhat.

látássérült szürkehályog falusi látás egy szemben

Sajnos a fejlődő országokban olyan gyakoriak az elhanyagolt esetek, hogy jelenleg a szürkehályog a vezető vaksági ok a világon, miközben műtéttel jól hiperópia és szemtorna, és a beteg látása visszaadható. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja a Lions Clubs International Foundation pályázati támogatásával felmérte, hogy Magyarországon milyen gyakori a szürkehályog előfordulása és az okozott látásromlás.

A szűrővizsgálat idején két vizsgálócsoport járta az országot, a felmérésben összesen több mintötvenéves vagy annál idősebb lakost vizsgáltak meg országszerte.

látássérült szürkehályog milyen jövőképre van szüksége a jogokhoz

A felmérés eredményei alapján végzett számítások szerint szürkehályog miatt megvakult több mint 12 ezer ember él Magyarországon, és csaknem százezer súlyosan látássérült szemet kellene megoperálni! Az el nem végzett műtétek leggyakoribb oka, hogy a beteg — úgymond — nem érzi szükségét az operációnak, vagy fél tőle!

Jelenleg a szürkehályog csak műtéttel gyógyítható.

látássérült szürkehályog látás fejlesztése 6 hónapon belül

A beavatkozással az elszürkült szemlencsét eltávolítják és műlencsét ültetnek a szembe. Köszönhetően a modern sebészi technikáknak a műtét gyors és biztonságos, a beteg akár már a beavatkozás után néhány órával hazamehet, és ellenőrzés mellett az otthonában gyógyulhat. Ha rendszeresen járunk szemészeti vizsgálatra, nemcsak a szürkehályogra, hanem egyéb szembetegségekre is idejében fény derülhet.

Közel 33 ezer vak, és több mint ezer látássérült él hazánkban A több mint fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak.

Ha pedig kiderült a szürkehályog, ne féljünk a műtéttől. Magyarországon a szemsebészek világszínvonalon, a legmodernebb eszközökkel és látássérült szürkehályog operálnak.

látássérült szürkehályog legjobb könyvek a látás helyreállításáról