Látássérült légy. Látássérült légy


Látássérült légy

Látni több, mint kinyitni a szemünket Október e a fehér bot napja, ebből az alkalomból a református vakmisszióról és a látássérültek lehetőségeiről, mindennapjairól beszélgettünk. Egy meghatározó emlékem van körülbelül öt éves koromból: mikor kijöttünk miséről, egy idős asszony felém nyújtott egy rózsafüzért és azt mondta, azért adja nekem, mert Istent fogom szolgálni.

Bár akkor még nem tudtam, mit is jelent ez, örömmel elfogadtam. Aztán a szüleim áttértek a református vallásra, én pedig a Kecskeméti Református Gimnáziumba kezdtem járni, ahol áhítattal indultak a napjaim.

Látássérülés

Akkor éreztem először, hogy ez más, mint korábban, már Isten hívogat. Még ezután is voltak bizonytalanságaim, orvos szerettem volna lenni, de folyamatosan ott motoszkált bennem a kérdés: a testet vagy a lelket gyógyítsam? A teológián pedig megerősödtem abban, hogy ott a helyem.

Mik az eltelt idő tapasztalatai? Az egységes lelkészképesítő vizsga előtt ellátogattam Hajdúszoboszlóra, a debreceni látássérültek csoportjához, ahol olyan szeretettel fogadtak, amiből azt éreztem, helyem van közöttük.

a legjobb elképzelés az, hogy mennyi

Végül aztán ide kaptam meg a kirendelést. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fogom érezni magam.

  • Decentralizáció a szemészetben
  • Légy te is hangoskönyv felolvasó!

Hétfőnként konfirmációi előkészítőt tartok, négy látássérült testvérünk konfirmál majd pünkösdjén. Szerdánként tematikus beszélgetéseket szervezünk a fővárosban, a Hermina úti intézetben olyanok számára, akik frissen veszítették el látásukat — együtt próbáljuk feldolgozni ezt a traumát.

Emellett csütörtökönként a Hungária úti intézetben vezetek csoportot, havi egy szombaton Debrecenben vannak csendesnapjaink, vasárnaponként pedig gyülekezetekbe megyünk érzékenyítő programokkal. Ez számomra is olyan döbbenetes volt, hogy megkönnyeztem.

Légy részese a Látáspont bővülésének! Mi az a Látáspont? Megrendeléseket teljesítenek, vásárokra dolgoznak, workshopokat tartanak minden korosztálynak.

Ebbe a szolgálatba is mindig imádsággal indulok és azzal is jövök el, mert Isten az egyetlen, aki meg tudja vigasztalni őket.

Hiába mondanék én magamtól bármit, a Szentlélek Isten az, aki beköltözik a szívükbe és megnyugvást, békességet látássérült légy nekik.

L’Occitane Alapítvány sikertörténete – légy részese Te is!

A különböző egyesületeknek szoktam küldeni leveleket, de a legtöbb megkeresés telefonon érkezik: látogatást, lelkigondozói beszélgetést kérnek — én pedig azonnal megyek hozzájuk. A legtöbbször egymásnak adják át rólunk az információt. Velünk szokott tartani a vakokból álló Landini együttes, és van, aki verset szaval.

Légy te is hangoskönyv felolvasó! Most esélyetek nyílik rá, hogy segítsetek a látássérülteknek olvasni. Jelentkezni bárki jelentkezhet kortól, nemtől, lakhelytől, mindenféle nézettől függetlenül. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon, mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet.

Ha egész napra megyünk egy egyházközségbe, akkor külön érzékenyítő programot is viszünk magunkkal: megmutatjuk a fehér bot használatát, bemutatjuk, hogyan telnek a látássérültek hétköznapjai; hogyan közlekednek vagy hogyan főznek meg egy bablevest.

Ott gyógy- és fejlesztőpedagógusok foglalkoznak velük, megtanítják nekik a fehér bot használatát, az önálló közlekedést és a mindennapos tevékenységeket.

  1. A parfümök a szenvedélyem, a blogolás hobbi, a kettő együtt pedig igazi feltöltődést nyújt remélem, nem csak számomra.
  2. Légy te is hangoskönyv felolvasó! - Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ennek köszönhetően egy látássérült ember képes elvégezni ugyanazokat a dolgokat, mint a látó társai. Amikor elkezdtem a szolgálatot, én is részt vettem ezen a tréningen a Vakok Állami Intézetében.

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Amikor megtanultam a Braille-írást és látássérült légy szememet bekötve a mindennapi feladatok elvégzését, átéreztem, milyen érzés ez a nem látók számára. Jó látássérült légy megtapasztalni, hogy mindig van remény — kell hozzá az Úr segítsége, de ezt is meg lehet tanulni.

öröklött látás

Mészáros János Elek, a es Csillag születik tehetségkutató győztese énekelt nekünk, történeteket mesélt és ezeken keresztül tett bizonyságot hitéről. A látássérültek pedig verseket szavaltak.

a mumiyo javítja a látást

Ez mindig jó alkalom arra, hogy találkozzunk és felhívjuk a figyelmet a közöttünk élő, nem látó emberekre. Légy a látássérültek szemévé!

Támogatás – Kézzelfogható kiállítás

Október Ahogy a látássérülteket segítő eszköz felhívja a figyelmet a segítségre szoruló embertársainkra, úgy figyelmeztet ez az alkalom arra, hogy a vakok és gyengénlátók életének megkönnyítése, megfelelőbb integrálása mindnyájunk kötelessége. A világnap célja, hogy kinyissa a szemeket, és a figyelmet a segítségnyújtásra irányítsa.

látásélesség legalább 50%

Hazánkban a rendezvénysorozat programjai leginkább az együttérzést és a megértést hivatottak felerősíteni, az érzékenyítéseket, előadásokat annak reményében tartják, hogy látók és nemlátók között leomoljanak a láthatatlan falak.

Jó lenne elérni azokat a gyülekezeteket, melynek vannak látássérült tagjai és eljutni iskolákba is csendesnapokat, érzékenyítő programokat tartani.

Ezek azok a lehetőségek, amikor bizonyságot tehetünk arról, hogy Istennek mindenkivel terve van.

A szavakon túl hogyan közvetíthető számukra az ige? Sokan ismerik a Braille-írást, vannak pontírásos Bibliák, és én magam is megpróbálok minél több éneket így leírni számukra, amiben sokat segít egy látássérült asszonytestvérünk.

Azonban vannak — főleg a cukorbetegek között —, akik nem tudják elsajátítani a látássérült légy, ilyenkor csak a hang segít: az énekek szövegét például előre bemondom, de vannak már audio Bibliák, beszélő telefonok, számítógépek vagy éppen internetes lehetőségek.

  • Rövidlátás negyven év után
  • Az eszközök kölcsönzése térítésmentes, a kölcsönzés feltétele a Eszközkölcsönzési dokumentum aláírása.

Nehezebb őket kimozdítani és megszólítani, mint a látókat, sokszor van bennük félelem és szorongás az utazás miatt is, de a vakmisszió autóval is segítséget nyújt a közlekedésben. A tapasztalat pedig az, hogy ha Isten igéje eléri őket, jönni fognak. Farkas Zsuzsanna, fotó: Sebestyén László.