Kísérleteket lát. Világ: Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból | gondoljavegighiggadtan.hu


Persze csak részben, mert holland tudósok nem a szívvel, hanem agyi implantátummal, a látószervek teljes mellőzésével adták vissza két majom látását. Szóval: jól csak az agyával lát Hirdetés Két majom az agykérgébe ültetett mini implantátum révén kapta vissza a látását a Holland Idegtudományi Intézetben — adta hírül a New Scientist.

A kísérlet során nem a retina, hanem ezek az implantátumok közvetítették a képi információkat az agykéreg látóközpontjába.

távollátás szem gyakorlása

A kísérlet abból a szempontból forradalmi, hogy még soha nem sikerült olyan jó minőségű értsd: felbontású képet előállítani a retina vagy valamilyen retinapótló elektronikai eszköz használata nélkül, mint most a holland kutatócsapatnak. Kihagyták a retinát és a látóideget Ez új lehetőségeket ad a látássérültek életminőségének javítására. Korábban ugyanis jobbára a szem retinájára ültetett implantátumokkal pl.

Ennél egy szemüvegre erősített kamera rögzíti a képet, amit egy övre erősíthető miniatűr számítógépnek továbbít.

tudományos vízió videó

A számítógép átalakítja a képet elektronikus jellé, és visszaküldi a szemüveghez. Az abba szerelt adó ezt a jelet a szembe ültetett elektronikus vevőn keresztül átadja a retinába beültetett elektródáknak, melyek a retina megmaradt idegeit stimulálják. Innentől a képi információ a hagyományos úton, kísérleteket lát látóidegen jut el a látóközpontba.

Egyre jobban lát - Szemfogát ültették a szemgolyójába Fotóval Szerző: Független Hírügynökség Egyre jobban lát az az évtizede vak amerikai nagymama, akinek a szemfogát ültették be az egyik szemgolyójába, közölték kezelőorvosai magyar idő szerint csütörtök hajnalban. Sharron "Kay" Thornton ben veszítette el látását a ritka Stevens-Johnson szindróma következtében, amely tönkreteszi a szaruhártyát. Hirdetés Az ilyen betegeknél donortól vett vagy mesterséges szaruhártyát ültetnek be.

Ez a módszer azonban abban az esetben már nem alkalmazható, ha a látóideg is sérült, hiszen nincs adatátviteli kapcsolat az agykéreg és a szenzor között. A Holland Idegtudományi Intézet kutatócsapata Pieter Roelfsema vezetésével ezért keresett olyan módszert, amivel közvetlenül a látásközponthoz juttathatja az információkat.

  • Egyre jobban lát - Szemfogát ültették a szemgolyójába (Fotóval)
  • Kampánykísérletek figyelemmel kísérése - Google Ads Súgó
  • Origo
  • Világ: Ilyen szökési kísérletet sem lát minden nap a rendőrség – videó Oroszországból | gondoljavegighiggadtan.hu

A csapat végül két vak makákónak is visszadta a részleges látását. A majmok agyába egy-egy mindössze 1,5 milliméter hosszúságú, tűszerű elektródákból álló implantátumot ültettek be. Az implantátumot nem a retinához, hanem a látásért közvetlenül felelős vizuális agykéregterülethez kapcsolták.

Mit lát a kutya, ha tükörbe néz? Teljesen mást, mint mi, emberek Buzgó Csilla, Érdekes kutatási eredmények születtek a témában. Az értetlenséggel fűszerezett kíváncsiság, a pajkos ugrálás, vagy épp a haragos támadási kísérletek általában a telefon fénysebességű előkapására és azonnali videózásra késztetik az olvadozó gazdit. A kutyákat rendszerint olyan feladatok elé állítják a tudósok, ahol látás alapján kell dönteniük, választaniuk. A kutya látása azonban számos tekintetben eltér az emberétől, hiszen rokonságát tekintve olyan ragadozók csoportjába tartozik, amelyek többnyire mozgó prédára vadásznak, ráadásul sokszor gyenge fényviszonyok mellett.

Az implantátum lényegében egy agy-számítógép interfész, és arra szolgál, hogy kísérleteket lát legyenek az adatfeldolgozás szemmel vagy a látóideggel végzett fázisai. A holland csapat abból indult ki, hogy a vizualitásért felelős kéreg némileg úgy működik, mint egy mozivászon: ha az elektródákkal egy A alakú mintát aktiválnak, akkor az elvileg arra készteti az embert majmothogy egy pontokból összeálló A alakú mintát lásson, magyarázza a New Scientist.

Látod, amit én látok?

Messze vagyunk a klinikai alkalmazástól A kutatás vezetője szerint az eddigi kísérletek biztatóak, ám még messze vannak attól, hogy a gyakorlatban is kísérleteket lát legyen a módszerük. Ha az elektródákat egyszerűen az agykéreg felszínére helyezik, akkor csak viszonylag nagy áramerősséggel lehet ingerelni a felszín alatti idegeket.

az orr látásbetegségei

Azt is nehéz megoldani, hogy egyszerre nagyobb felületet stimuláljanak. Roelfsema csapata ezért használt 1,5 mm hosszú tűszerű szilícium elektródákat. A stimulálást pedig úgy terjesztették ki nagyobb területre, hogy 16, egyenként 64 elektródát tartalmazó tömbből állt a beépített implantátum. Csakhogy az embernél nehezebb dolguk lesz a kutatóknak, mint a makákóknál: a látásért felelős terület központja ugyanis az emberi agyban a kéreg alatt mélyebben van.

Kísérleteket lát

Az elektródák sem tökéletesek, idővel csökken a hatásfokuk, mert körülöttük elkezdődik a hegesedés. Ha ezeket is sikerül megoldani, az nagy előrelépés lesz a vakok számára, még ha a tökéletes látástól még így is távol lesznek.

Az elektróda által stimulált terület ugyan elég nagynak számít, de az emberi szem képességéhez viszonyítva elenyésző: az ugyanis több millió képpontot képes egyidejűleg feldolgozni.